Význam obalu pro potraviny
Každý obal má plnit tři základní funkce:
- v první řadě má obal chránit potraviny před jejich znehodnocením vnějšími vlivy
- druhým úkolem, který má obal plnit je snadná manipulace, přeprava a následný prodej
- ve třetí řadě by měl být obal nosičem informací o produktu
Tyto funkce zpravidla nemají stejný význam a u každého obalu se mohou lišit. Z hlediska zdravotní nezávadnosti je nejvýznamnější funkce ochranná, z pohledu zdravotního dopadu z konzumace potravin má větší význam informační funkce.
Ochranná funkce potravinářského obalu
U potravin je důležité zabránit kontaminaci z vnějšího prostředí, mikrobiálnímu znehodnocení a ochránit je před různými škůdci. Co to znamená v praxi?
Ochrana potravin před kontaminací cizorodými látkami z vnějšího prostředí
Cizorodými látkami rozumíme veškeré nečistoty a látky, které se do potravin dostávají, nebo vznikají během jejich výroby, přepravy, distribuce nebo zpracování. Tyto látky ovšem nebyly součástí vstupních surovin ani výsledných potravin před balením. Důležitou roli zde hrají také hygienické požadavky při cestě z místa výroby ke spotřebiteli.
Ochrana potravin proti mikrobiálnímu znehodnocení
Tím se myslí plesnivění, kvašení, nebo hniloba. To vede k úplné nepoživatelnosti potraviny a takové znehodnocení může být nebezpečné pro lidské zdraví. Samotný obal může obsahovat účinné látky, které aktivně přispívají k zneškodnění mikroflóry zapříčiňující podobné procesy. Na druhou stranu je důležitá mikrobiální odolnost obalového materiálu.
Ochrana potravin před škůdci
Škůdcem může být nejrůznější hmyz nebo hlodavci.